Utrecht, Nederland – 12 februari 2019 – De Nederlandse gamesindustrie komt met een reactie op de zorgen van de Kansspelautoriteit (KSA) en maatschappelijke discussie omtrent de wenselijkheid en toelaatbaarheid van gokelementen in games, en in het specifiek loot boxes.

 

De Nederlandse gamesindustrie, het bestuur van Dutch Games Association (DGA) en René Otto, advocaat bij Van Iersel Luchtman N.V. en legal partner van de DGA hebben een gezamenlijke visie en manifest opgesteld. Dit is verstuurd naar de Kansspelautoriteit als reactie op het onderzoek van de KSA en de maatschappelijke discussie. Het gehele manifest is hier te vinden: DGA – Manifest

15 oktober 2018 heeft de KSA een bijeenkomst georganiseerd over de vermenging ‘gaming-gambling’ en vanaf 21 januari 2019 opende de KSA de reactiemogelijkheid op de Toezichtagenda voor haar plannen van 2019. Naar aanleiding hiervan hebben DGA, Van Iersel Luchtman en de Nederlandse gamesindustrie gebruik gemaakt van deze oproep, middels het manifest, om bij te dragen aan deze agenda.

De Nederlandse gamesindustrie en loot boxes
De Nederlandse gamesindustrie vindt het van groot belang om haar stem naar het gebruik van loot boxes nu te laten horen. Dit omdat ze niet gelijk te stellen is aan de grote internationale partijen die voorwerp zijn geweest van het onderzoek van de Kansspelautoriteit.

De Nederlandse gamesindustrie begrijpt de zorgen ten aanzien van het mogelijke risico op kansspelverslaving en vindt de aandacht aan de mogelijke gevaren van loot boxes en vergelijkbare mechanieken terecht. Hierover is een discussie ontstaan binnen de Nederlandse gamesindustrie en de huidige conclusie die uit deze discussie getrokken kan worden is eenduidig en ondubbelzinnig:

“Nederlandse ontwikkelaars en uitgevers willen voorkomen dat hun game een toegangspoort vormt naar een kansspelverslaving of dat kansspelen worden vermomd als entertainment games. Zij hebben in de regel een voorliefde voor het maken én spelen van games en zien entertainment games als een belangrijke culturele uiting. Games hebben ook daadwerkelijk impact (net als films en andere media) en juist door die impact is het een belangrijk onderwerp.”

Loot Boxes
De Kansspelautoriteit gaat ervan uit dat als de inhoud van een loot box verhandelbaar is, er sprake is van economische waarde en dus van een kansspel in de zin van de wet. De Nederlandse gamesindustrie schaart zich achter dit uitgangspunt, maar heeft ook behoefte aan duidelijkheid over de reikwijdte van het begrip “verhandelbaar” en over de mogelijke impact van loot boxes in het algemeen. De Nederlandse gamesindustrie zou de mogelijkheden om zelfregulering uit te vaardigen willen (laten) onderzoeken met als doel om ervoor te zorgen dat ook loot boxes die geen kansspel zijn ethisch en verantwoord blijven.

De Nederlandse gamesindustrie vindt het bijvoorbeeld van belang dat er géén loot boxes worden opgenomen in games die zijn bestemd voor minderjarigen. Voor wat betreft games die zijn gericht op volwassenen zou de aanwezigheid van loot boxes slechts aanvaardbaar kunnen zijn, indien deze op een eerlijke en transparante wijze worden geïmplementeerd.

Conclusie
Het opgestuurde manifest is een uitdrukkelijke uitnodiging aan de KSA en overige betrokken partijen om de dialoog met de Nederlandse gamesindustrie aan te gaan om gezamenlijk tot een oplossing te komen en stelt een werkgroep voor om efficiënt en slagvaardig te kunnen communiceren en samenwerken. Een mogelijk risico op verslaving is immers iets dat niet aan het toeval mag worden overgelaten!

Dit onderwerp in de media
RTL Nieuws: rtlnieuws.nl
Tweakers: tweakers.nl
NOS: nos.nl
NRC: nrc.nl
NU: nu.nl
(Geüpdatet op 13-3-2019 om 14:50)

[columns-container class=\”downloads\”]

[one-third-first][download id=\”4432\”][/one-third-first]
[one-third][download id=\”4451\”][/one-third]
[one-third][download id=\”4466\”][/one-third]

[/columns-container]

 


Over Dutch Games Association
Dutch Games Association is opgericht om een gezond klimaat voor de Nederlandse gamesindustrie te creëren en is het haar missie om de industrie te stimuleren door op nationaal en internationaal niveau te verbinden, bedienen en inspireren. Naast het onderhouden van een breed netwerk en het organiseren van (zakelijke-) evenementen vertegenwoordigt DGA de industrie naar overheden en internationale organisaties over relevante onderwerpen die gerelateerd zijn aan de Nederlandse gamesindustrie.

Over Van Iersel Luchtman Advocaten
Van Iersel Luchtman Advocaten behoort met circa 40 advocaten tot de grotere zelfstandige kantoren in Zuid-Nederland. VIL beschikt over specialisten op tien juridische disciplines en expertise in zes verschillende branches. VIL is op dit moment de enige juridische dienstverlener met een full-service advocatenteam dat is gespecialiseerd in het adviseren en bijstaan van partijen uit de gamesindustrie. Alle leden van dit team combineren hun juridische kennis met een passie voor en diepgaande kennis van games.

 

Scroll to Top